טיפולים פסיכולוגיים און-ליין
01.
אל המפגש הטיפולי האישי יכול אדם להגיע עם צרכים שונים. הקשר האישי מאפשר חקירה אינטימית של נושאים שנתקשה לפתוח מול אנשים אחרים בחיינו. הקשר הנוצר מאפשר בחינה של דפוסי התקשרות שונים שאנחנו נוטים לשחזר במערכות יחסים שונות, להבין את מקורותיהם ולהגמיש את דפוסי התגובה שלנו. טיפול פרטני יכול לאפשר חקירה פנימית של מחשבות ורגשות, אבל גם לאתגר דפוסי פעולה מוכרים ולתרגל דפוסי פעולה מיטיבים יותר. המסגרת הקבועה של טיפול פרטני (לרוב מפגש או שניים בשבוע בשעה קבועה) מאפשרת ביטחון והחזקה המאפשרים לנו להרפות בצורה מבוקרת מההגנות שלנו, ולחקור את החוויות, התשוקות, הדאגות, הזיכרונות בצורה כנה ולעיתים ראשונית. במצבים מסוימים, כאשר ישנו סימפטום ספציפי שננסה להיפרד ממנו, הטיפול הפרטני ילווה במשימות ותרגילים אותם נבצע גם בחיים שמחוץ למפגש הטיפולי, על מנת לאפשר הכללה בין הקורה בחדר הטיפולים לבין החיים בחוץ.
02.
עם המעבר להורות, ואפילו עוד לפני כן, מלבד המשימות והמטלות היום יומיות של גידול ילדים, אנו נדרשים להתמודד עם חששות, ציפיות, אכזבות ותקוות. רגשות ומחשבות אלו נוגעים לחוויית הילדות שלנו ולרצון לתקן או לשחזר חוויות שהיו לנו כילדים. בנוסף, כל הורות מלווה במפגש הספציפי בין ההורה (עם האופי הייחודי שלו, הדאגות והתקוות שלו) לילד (עם הטמפרמנט המולד שלו, הנטיות הטבעיות שלו, הקשיים והחוזקות האישיים שלו). מפגש שכזה יכול להיות מפרה ומגדל בעבור שני הצדדים, כאשר הוא מלווה בגמישות וברווחה נפשית. במצבים מסוימים הוא יכול לעורר גם קשיים וקונפליקטים, כאשר ישנה התנגשות בין הנטיות של שני הצדדים, או כאשר המרחב המנטאלי של ההורה (מסיבות רבות מצטמצם). נוסף על כך, הורות בזוג מהווה אתגר במפגש ובחיבור של המטען ואופן פתרון הבעיות של כל אחד מהשותפים להורות.
לעיתים קרובות, במצבים קונפליקטואליים בהורות, למשל מול חרדות של הילד, או התנהגות מתנגדת שלו, ההורה ״ישאב״ לדפוס תגובה בעל מרחב מצומצם. מחשבות כמו: ״למה הוא עושה לי את זה״, ״למה אני לא טוב מספיק״, ״אני לא יודעת מה לעשות״, עולות במחשבותיו של כל הורה. בזמנים טעונים אנחנו מתחילים באמת להאמין להן, וכאשר אנחנו נבלעים לתוכן, היכולת שלנו להבנות את הסיטואציה ולהגיב אליה בצורה גמישה ומתאימה מצטמצמות. במצב כזה, אנחנו עלולים להתחיל להגיב מאזורים הישרדותיים ורגשיים יותר, להילחם, לקפוא או לברוח ולהימנע (ובכך להסלים את המצב).
בהדרכת הורים ניתן מקום נוסף להתבוננות וגיבוש דפוס תגובה מיטיבי. ההורים מוזמנים לרכוש מיומנויות לשמירה על המרחב הנפשי שלהם, ולחיזוק הגמישות בתגובותיהם לילד. זוהי הזדמנות לרווח בין המטען איתו אנחנו מגיעים אל ההורות, לבין הצרכים הקיימים של ילדינו ושלנו עצמנו בנסיבות החיים הנוכחיות. זהו מרחב לחיזוק שיתוף הפעולה בין השותפים להורות, וחיזוק תחושת המסוגלות והיכולות שלהם באחת ממשימות החיים המאתגרות ומרחיבות הנפש הקיימות בחיינו.
הדרכת הורים מומלצת במיוחד במצבים של חרדה, הימנעות וקשיי התנהגות בילדים בגילאי גן-יסודי, גם בנפרד מטיפול פרטני לילד.
03.
לעיתים כל מה שנדרש לשינוי זה צעד אחד. מקום חד פעמי לשחק, לחקור, לשמוע אחרים המתלבטים בצמתים דומים לאלו שלנו. הסדנאות אותן אני מציעה משלבות בין כלים פסיכולוגיים לבין כלים מתחום תאטרון הפלייבק. בשילוב בין השניים ניתן מרחב מטאפורי לשאלות המעסיקות אותנו, המאפשר מרחק פסיכולוגי ובחינה חדשה של שאלות אלו. בנוסף, השימוש בתאטרון פלייבק מייצר חיבור בין שאלות אישיות ופרטיות לבין שאלות אנושיות וקולקטיביות. בתאטרון פלייבק הסיפור האישי משתקף על ידי חברי הקבוצה האחרים דרך ההקשבה האמפטית שלהם, אבל גם דרך האסוציאציות הפרטיות שלהם. יש בכך הרחבה של החוויה הפרטית והגדלה של תחושת התמיכה והחופש הפנימי. אין כל צורך בניסיון מוקדם במשחק דרמטי. יחד עם זאת, כל אדם נולד עם היכולת לשחק, והיכולת לשחק היא היכולת לבריאות נפשית- היא מאפשרת לנו פתרון בעיות, הכלה רגשית, הנאה והתמסרות. חיבור ליכולת המשחק שלנו הוא חיבור לכוח החיים והיצירה שלנו.
הסדנאות נפתחות אחת לתקופה לקהל הרחב על סמך רישום מוקדם. בנוסף ניתן להזמין סדנה לקבוצה קיימת- צוותי עבודה, אמהות בחופשת לידה, אנשים ברילוקיישן ועוד. במקרה כזה ניתן להתאים את מוקד הסדנה בהתאם לצורך הקבוצתי והאישי.
04.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול פסיכולוגי מבוסס מחקר, הממוקד לרוב בסימפטום יחיד או בקושי תפקודי ספציפי. בשל אופיו הממוקד הוא נוטה להיות קצר מועד. הטיפול נוטה לבחון את האופן בו דפוסי מחשבה והתנהגות מסוימים משמרים את הסימפטום, ומציע דפוסי התנהגות חלופיים על מנת להחליש את כוחות של הסימפטום. טיפול קוגניטיבי התנהגותי יכלול עבודה על מחשבות, ישכלל את היכולת של האדם להתבונן על מחשבותיו ממרחק סקרני, ולאתגר אותן על ידי דפוסי חשיבה חלופיים. בנוסף המרכיב ההתנהגותי יבוא לרוב לידי ביטוי על ידי שימוש בחשיפה הדרגתית ובאימוץ דפוסי התנהגות ופתרון בעיות חלופיים. בנוסף לעיתים קרובות ייעשה שימוש בטכניקות של הרגעה עצמית ובתרגול מדיטציית קשיבות (מיינדפולנס).
הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי הוא טיפול הדורש רמת מחויבות ומוטיבציה גבוהות, שכן הוא דורש תרגול במהלך השבוע בסיטואציות שונות.
05.
הטיפול הנפשי הדינאמי (פסיכו-דינאמי) עבר שינויים והתפתחויות רבים מאז נהגה לראשונה על ידי זיגמוד פרויד. הטיפול הדינאמי מתייחס לכוח המדלדל של דחיקה והתרחקות מחלקי נפש שלנו (הפחדים, הרגשות השליליים, הקנאה, הטראומות). כאשר ישנם חלקים שאינם גלויים לנו או אינם מודעים, אנחנו נוטים לנהוג בצורה נוקשה יותר, לשחזר דפוסי התקשרות מוקדמים ולחוש כי יש לנו חופש בחירה מצומצם יותר בחיינו. תיאוריות דינאמיות שונות מעלות השערות שונות לגבי נסיבות החיים המוקדמות אשר הביאו לצמצום התנועה התוך נפשית והבין אישית. הטיפול הדינאמי ממקם את האפשרות לצמיחה נפשית בחקירה והתבוננות על העולם הפנימי בתוך קשר בטוח, מכיל ולא שיפוטי. הטיפול מועיל במשברי חיים, בהתמודדות עם פסיכופתולוגיות שונות ובקשיים בין אישיים שונים. הטיפול לרוב יהיה ארוך טווח ומעמיק, ויהווה הזדמנות להתפתחות נפשית וגדילה.
06.
טיפול בקבלה ומחויבות הוא אחד מתוך שיטות הטיפול המהוות את ה״גל השלישי״ של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי. הוא שם במוקד את חשיבותה של הגמישות הפסיכולוגית כתנאי לבריאות נפשית. לצורך הגדלת הגמישות הפסיכולוגית, האדם נדרש להיות נוכח לכאן ועכשיו, פתוח למנעד הרחב של רגשותיו, מסוגל לפעול בנפרד מרגשותיו וממחשבותיו השליליות ובהתאם לערכיו ומטרותיו ארוכות הטווח. הטיפול משלב כלים מוגדרים לפיתוח הקשיבות והנוכחות ברגע, ליצירת מרחק פסיכולוגי מרגשות ומידיעות לגבי העצמי והעולם, להצבת מטרות ולפיתוח חמלה עצמית. הטיפול מפנה מבט אל עבר המאמץ שהאדם מקדיש בניסיון לשלוט או לדחוק חוויות פנימיותֿ, ומציע כלים להפנות משאבים אלו אל עבר עיצוב חייו של אדם לאופן בו היה מעוניין לחיות אותם.
06.
טיפול בקבלה ומחויבות הוא אחד מתוך שיטות הטיפול המהוות את ה״גל השלישי״ של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי. הוא שם במוקד את חשיבותה של הגמישות הפסיכולוגית כתנאי לבריאות נפשית. לצורך הגדלת הגמישות הפסיכולוגית, האדם נדרש להיות נוכח לכאן ועכשיו, פתוח למנעד הרחב של רגשותיו, מסוגל לפעול בנפרד מרגשותיו וממחשבותיו השליליות ובהתאם לערכיו ומטרותיו ארוכות הטווח. הטיפול משלב כלים מוגדרים לפיתוח הקשיבות והנוכחות ברגע, ליצירת מרחק פסיכולוגי מרגשות ומידיעות לגבי העצמי והעולם, להצבת מטרות ולפיתוח חמלה עצמית. הטיפול מפנה מבט אל עבר המאמץ שהאדם מקדיש בניסיון לשלוט או לדחוק חוויות פנימיותֿ, ומציע כלים להפנות משאבים אלו אל עבר עיצוב חייו של אדם לאופן בו היה מעוניין לחיות אותם.
.07
בכל מקום בו נחיה, גם הנפש שלנו תהיה. מצבי חיים משתנים- אנחנו מתחילים עבודה חדשה, הופכים להורים, עוברים למדינה אחרת או יוצאים לטיול מסביב לעולם. חלק ממצבי החיים האלו יעוררו את הכוחות שלנו ואת יכולת הגמישות שלנו, חלק מהמצבים האלו יחשפו את החרדות, הקשיים, הטראומות שמלווים אותנו. אבל לכל מקום בו נלך, אנחנו מתלווים אל עצמנו. ועל כן, לא תמיד במקום בו נהיה בעת שנחוש קושי, משבר או צורך בתמיכה, הטיפול הנפשי יהיה זמין ומותאם. לעיתים נסיבות החיים יקשו עלינו לפנות זמן ולהגיע לפגישות הטיפוליות בקליניקה. ככה יכול להיווצר מצב שבו דווקא במצבים בהם אנחנו זקוקים לטיפול, תמיכה וליווי, נחוש מוגבלים ביכולת לקבל אותם בצורה מספקת.
בטיפול און ליין יש אפשרות להיכנס לתהליך טיפולי בכל מקום או נסיבות בהן תהיו, בשפה שלכם, בהתאם לצורך שלכם. בנוסף, הניסיון מראה כי ההתגברות על המרחק דרך הטיפול מרחוק מאפשרת תחושת קרבה עם המטפלת, מחויבות ושותפות גבוהה לתהליך הטיפולי. טיפול מרחוק דורש וויתור על מרכיבים מסוימים במסגרת הטיפולית, ואינו מתאים לכולם, אך הוא גם צופן בתוכו יתרונות רבים. לחלק מהמטופלים הנוכחות של הטיפול ״בתוך החיים״ ולא בסביבה חיצונית ומנותקת לחלוטין עשוי להביא לתחושת ביטחון ויכולת הכללה מהירה יותר של ההישגים הטיפוליים בחיי היום יום.
ניתן לקרוא במאמרים קצת יותר על טיפול און-ליין וכיצד להפוך אותו למועיל יותר עבורכם.